Vil du vide mere om kaffe? Vær med i vores oplevelseskasse og bliv klogere på kaffe måned efter måned.

Når du derhjemme har brygget en kop kaffe så er det de fleste der står med en masse kaffegrums, som blot ryger i skraldespanden. Sådan behøver det ikke at være, faktisk er kaffegrumsen genanvendeligt i både hjemmet og i haven. Vi har samlet 10 ting du kan genbruge kaffegrumsen til herunder

Her i danmark er vi glade for en kop kaffe. Faktisk så glade at vi er et af de lande der drikker mest kaffe i verden, hvilket betyder, at voksne i gennemsnit drikker 4 kopper om dagen. På årsplan bruger vi altså 21 millioner kg kaffe årligt som bare bliver smidt ud! Når vi brygger kaffe bruger vi faktisk kun en lille del  af de næringsstoffer der er i kaffe, hvilket vil sige at kaffegrums stadig indeholder en masse gode ting du stadig kan bruge. 

 

1. Lav din egen bodyscrub 🛀

At lave sin egen kaffe-bodyscrub lyder måske svært og langvarigt, men det er super simpelt og tager omkring 15 min, og så er det sundt for huden.

Kaffegrumsen eksfolierer din hud effektivt og med en smule kokusolie i bliver resultatet silkeblød hud. Kaffegrumsen er fyldt med antioxidanter der hjælper din hud med at beskytte den mod f.eks. tørhed og sollys. Bland ind ingredienserne sammen en efter en, og påfør din hud når du skal i bad. Du vil ikke fortryde det. 

Ingredienser: 

     1. 1 dl kaffegrums
     2. 1 dl økologisk sukker eller salt
     3. 1/2 dl økologisk kokusolie
     4. Dertil kan man også tilføre en tsk. kanel og/eller en tsk. vanilje sukker
         hvis man gerne vil tilføre en sød duft.

2. Vask hård snavs af hænderne med kaffegrums 👏🏻

Kaffegrums er virkelig smart, hvis du eksempelvis har fået olie eller andet hårdt snavs på hænderne. Bare gem en smule kaffegrums ved vasken som du kan bruge den sammen med lidt vand og sæbe. Olien forsvinder, og du får samtidig helt bløde hænder. Derudover kan kaffegrums også fungerer som lugtfjerner, hvis du har ordnet fisk, løg eller hvidløg.

 

3. Kaffegrums fjerner lugt 💨

Det blev næsten løftet i sidste punkt, men hvad nu hvis du har en gammel ost i køleskabet? Lugten kan neutraliseres med en skefuld kaffegrums. Hæld en lille skål op med kaffegrumsen og placer den i nærheden af osten i køleskabet, så vil den trække alle de ubehagelige lugte til sig. Tricket virker også hvis du har en dårlig lugt i f.eks. løbesko. Kom tørret kaffegrums i en gammel sok og læg sokken ned i dine sko natten over. Så kan du igen holde til at tage sko på. 

 

4. Kaffegrums til planterne🌱

Kaffegrums indeholder en stor mængde kvælstof, som giver god næring til havens planter. Strø kaffegrumsen rundt om planterne i haven og vand herefter så næringsstofferne kan sive ned i jorden. Ligeledes er kaffegrumsen også god til komposten, hvis du vil have ekstra gang i komposteringen.

 

5. Dræbersnegle og myrer hader kaffegrums 🐌🐜

Hvis din have er inficeret af dræbersnegle og myrer, så kan du sprede lidt kaffegrums ud på sneglesporerne eller omkring boet. Snegle og myrer er ikke særlig vilde med koffeinen i kaffegrumsen, så vil forsøge at finde et andet sted end din have. 

 

6. Slut med hvepse på terrassen 🐝

Endnu et smart trick er til hvepsesæsonen! Når du sidder på terrassen med venner eller  familien, kan du med fordel brænde lidt kaffegrums af. Brug et ildfast fad med sølvpapir i bunden og læg noget tørt kaffegrums ned i fadet, så er brændsikkerheden i orden. Tænd for kaffegrumsen så der kommer en røg der dufter og efter få minutter vil alle hvepse være fløjet.

 

7. Gør potter og pander rene med kaffegrums 🍳

Søger du et alternativ til de skrappe kemiske rengøringsmidler? Prøv med noget kaffegrums, lidt vand og en grydesvamp og skrub dine fedtede og beskidte pander og gryder. Du vil blive overrasket over, hvor effektivt det er. Det samme nummer kan du i øvrigt også udføre på en grillrest.

 

8. Gør kødet mere mørt 🍗

For at give dit grillmad lidt ekstra smag, tilsæt en teskefuld kaffegrums i marinaden når du marinerer kød. Det kommer ikke til at smage af kaffe, men giver en mild røget smag og gør kødet endnu mere mørt.

 

9. Loppekur til hunden 🐶

Tilsæt lidt kaffegrums i hundeshampooen og vask som normalt. Lopper hopper sin vej når du kan dufte kaffe  ikke vilde med kaffe!

 

10. Mangler du orme i haven eller på fisketuren 🐛

Orme er måske ikke noget, du vil have ind i huset, men de er fremragende for din have. Orme elsker kaffegrums og så hjælper din samtidig din have med at forarbejde jorden så den bliver iltet og mere næringsrig.