Vil du vide mere om kaffe? Vær med i vores oplevelseskasse og bliv klogere på kaffe måned efter måned.

Brygningsmetoder – Hvad er forskellen, og hvad sker der? Få svaret herunder.

Listen her har ikke alle bryggemetoder, men den indeholder de mest populære bryggemetoder på den vestlige halvkugle. Vi kunne til listen tilføje indisk kaffe og vietnamesiske kaffemetoder (meget lig hinanden forresten), men for nu holder vi os til de mest populære.

  • Espresso
  • Tyrkisk kaffe
  • Filterkaffe
  • French press
  • Mokka Pot
  • Koldbrygning
  • Single Serve kaffe
  • Aeropress

Espresso

Espresso brygges ved at presse varmt vand gennem et lag med komprimeret, formalet kaffe, indeholdt i et portafilter. (Portafilter: filterholderen, hvori filterkurven sidder, og som også er det håndtag, som kan tages af espressomaskinen).

Espresso er en meget koncentreret kaffe med meget krop, aroma og smag. Det indeholder en masse kaffeolier og faste stoffer. De mest karakteristiske træk ved espresso er det skummende lag på toppen også kaldt ”crema” og den generelt lille mængde kaffe. At brygge en espresso kræver oftest træning og viden, da kaffebønnerne, kværningen, kompressionen af pulver i portafilteret, vand osv. er en hel videnskab.

Tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe er en metode til infusion af ekstrem fintmalet kaffe i kogende vand. Det der er meget specifikt for den tyrkiske bryggemetode, er den fintmalede kaffe, der er den fineste formalet kaffe og næsten minder om mel. Der er ingen elektriske tyrkiske kaffemaskiner til privat brug, da det typisk sker i en messing kande også kaldt en ”Cezve”. Måden man gør det på er ved at koge kaffen over svag varme så den begynder at skumme, for at bringe intensitet og smag frem. Derefter fordeles skummet i en kop med en te-ske. Dette gentages til man har en hel kop. Tyrkisk kaffe har den fulde krop af alle bryggemetoder. Hvis du derfor kan lide en simpel kaffe, skal du holde dig væk fra den.

Filter kaffe

Filterkaffe eller ”drip coffee” er en af ​​de mest populære kaffebrygningsmetoder. Metoden involverer at hælde varmt vand over de malede kaffebønner. Man sier kaffen med et papirfilter eller et metal- eller plastnet. Kaffe fra en dryp brygger er klar og ren med et højt indhold af koffein, der udtrækkes pr. ske malet kaffe der brygges. Kaffen bliver god hvis man bruger en god kaffemaskine der kontrollere opkogning, varme og vandflow igennem maskinen.. Pour-over-enheder kan konkurrere med avancerede kaffemaskiner såsom Technivorm eller Bonavita, hvad angår smag og aroma.

French press

Den Franske presse eller stempelkande er en meget enkel bryggemetode med et bægerglas og et stempel der indeholder et filter. Forberedelsen består af at kværne kaffen og derefter hælde varmt vand over det kværnede kaffe og lade det trække i et par minutter. Efterfølgende gennemgåes ”stepping” og er når stemplet trykkes ned og kaffen hældes op i en kop. Fransk pressekaffe har en mellemstor aromafylde, mindre end espresso, men tættere end filterkaffe. Aromaen og smagen af ​​den franske pressekaffe er intens, og metoden får mere og mere popularitet herhjemme.

Mokka pot

En Mokka gryde er en kande til fremstilling af kaffe, der bruger damptryk til at skubbe vand gennem kværnet kaffebønner og ligner espressometoden, men med et meget lavere tryk. Trykket i en Mokka-gryde er ca. 1 bar sammenlignet med en rigtig espressomaskine med 9 bar. Kaffen, der er lavet i en Mokka gryde, som nogen bliver forundret over, er meget fed og ligner derfor espresso. Hjemmelavet espresso mangler oftest crema, og den har langt mindre aromatiske olier. Derfor er Mokka pot et super espresso-alternativ.

Koldbrygning

Koldbrygning er den foretrukne måde at forberede kaffe på for mennesker med maveproblemer. Hvis regelmæssige, varme kaffebrygger oprører din mave, er koldbrygget kaffe et glimrende valg. Bryggemetoden indebærer, at vand og kværnet kaffe opløses i længere tid (12 til 36 timer) hvorefter den filtreres og serveres kold eller varm. Fordi det tager så lang tid at brygge, forberedes der ofte store portioner og opbevarer det i køleskabet i flere dage.

Single serve brygning

Der er ingen enighed om kaffemaskiner med enkelt servering er en karakteristisk brygningsmetode eller ej. Mange kender dem sikkert allerede. Maskinerne bruger tryk for at skubbe vand gennem kværnet kaffebønner for derefter at dryppe ned i en kop under studsen. En af de største forskelle er dog at trykket ikke er lige så højt som espressomaskiner. Kaffen skal derfor males grovere end ved ekspressomaskiner og Mokka pot.
Til gengæld er maskinen mere kompakt og har en langt hurtigere brygningstid. I sidste ende må man dog give efter for single-serve-maskinen der kan brygge kaffe på en unik måde, som ingen anden kaffemaskine. En enkel servering giver dig en ren kop med anstændig aroma og smag og minimal indsats. Skal du derfor have en hurtig god kop kaffe, fx om morgenen, så skal du anskaffe dig en hurtigst muligt.

Aeropress

Aeropress er en manuel kaffemaskine, der giver dig mulighed for at bruge tryk til at brygge en kop kaffe. Metoden involverer en to-trins-proces, med et par minutters stepping som udtrækker endnu mere faste stoffer og koffein, efterfulgt af at man manuelt trykker kaffen igennem et filter. Aeropresskaffe er en stærk kaffe med meget fylde og ligner meget et shot espresso.

Metoden er mest kendt for sin alsidighed. Du kan brygge alt fra den mildeste kop varmbrygget kaffe, til en stærk kop med bid i smagen.