Husk du kan nemt blive introduceret til kaffens verden, ved at være med i vores oplevelseskasse. Bestil nu, og så sender vi ny kaffe i starten af hver måned.

Filterkaffe eller espresso

I Danmark er kaffeforbruget højt og muligheden for en kop kaffe er sjældent langt væk.

Kaffens historie strækker langt tilbage ligesom interessen for det. Specialkaffe er ikke kun for kaffenørder og -entusiaster, det handler om at gå på opdagelse. Udbuddet og kaffeuniverset er stort og kaffemoden skifter og fornys, og  opskriften på den perfekte kop kaffe brygges der stadig på.

Kaffe brygges på mange forskellige måder, men de mest populære er filterbrygning og espresso. På denne side kan du læse lidt mere om forskellen på disse. 

    Filterkaffe

Det behøver ikke være så svært at brygge god kaffe. Filterkaffen er den foretrukne form til kaffebrygning hjemme hos danskerne.

God filterkaffe er ren, klar og konsistent. Dette skyldes, at vandet får lov til at udtrække kaffeolier og duftstoffer i sin egen tid og ved sit eget tryk. Filteret fanger derefter en masse olier, hvilket fører til en ren kop.

Indenfor filterkaffe er metode pour over er blevet en af de mest populære metoder de seneste år.

Men hvad er pour over?
– HowCastFoodDrink har lavet en meget uddybende video om emnet som man med fordel kan se for at få mere af vide. 

 

    Espresso

Espresso er et italiensk ord for kaffe. Ordet “espresso” er kort for det italienske “caffé espresso”, hvilket groft oversat betyder “kaffe under tryk”, da kaffen brygges under tryk.

Dette fremgår også af Gyldendals fremmedordbog “Caffè espresso, stærk kaffe tilberedt under tryk i speciel maskine”. Kaffedrikken adskiller sig fra almindelig filterkaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens. Endvidere er den kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for “crema”.

Men den vigtigste forskel mellem filter og espresso er, at i stedet for at blive skubbet igennem med tryk, løber vandet ved filterkaffe gennem kaffen udelukkende ved hjælp af tyngdekraften. Af denne grund tager brygningsprocessen lidt længere tid end espresso, men giver stadig et himmelsk resultat.