Vil du vide mere om kaffe? Vær med i vores oplevelseskasse og bliv klogere på kaffe måned efter måned.

    Fra jord til bord

På verdensplan bliver der drukket mere end 2.3 millioner kopper kaffe hver eneste dag. I Danmark findes der kaffe i 98% af alle husholdninger.

Dette betyder også at kaffe er vigtigt for os, uanset hvilket verdensdel vi er i. Men ved vi egentlig hvad vi drikker og hvor det kommer fra? Dette indlæg er en lille fortælling om hvor kaffe kommer fra – fra jord til bord.

For et helt frisk kaffefrø kan det tage omkring 75 dage at blive til en plante, mens det for et ældre frø kan tage helt op til et halvt år. De helt små kaffeplanter kan være ret skrøbelige, og er derfor også oftest beskyttet under et tæppe på kaffefarmen.

Herefter tager det omkring tre til fire år før kaffeplanten begynder at producere bær, som kan blive høstet og lavet til kvalitetskaffe. Planterne skyder blomster, som over en periode på 30-35 uger kan blive til bær.

Generelt vil bærrene efter 4 til 5 år være klar til at blive høstet. De fleste kaffeproducerende lande høster deres kaffe en gang om året. Dog er det muligt i Columbia at høste to gange om året, da planterne blomstrer flere gange.

At høste kaffe kræver meget arbejdskraft, da det oftest bliver gjort i hånden. Dette sker da kaffe oftest dyrkes i lande med lave lønninger, og fordi bønnerne dyrkes i et terræn, hvor maskiner ikke kan køre.

Bærrene er klar til at blive høstet, når de bliver røde og modne. Bønderne, som passer plantagen, vælger enten at tage alle bærrene ned fra planten eller nøje plukke de bær, som er helt modne. Hvis bønderne vælger at tage alle bærrene, er det ikke længere kun de røde bær som kommer med, men også de grønne. De grønne bær kan have en negativ effekt på smagen af kaffe, hvis de bliver forarbejdet med de røde modne bær. Når bærrene skal nøjes plukkes, vil kaffebonden kun plukke de røde og modne bær, hvor de grønne bær bliver hængende på planten indtil de er helt modne.

    Forarbejdning af bønnerne

Nu begynder forarbejdningen, så det er muligt at få kaffebønnerne ud af bærrene. Bærrene, som senere bliver til kaffebønner, er beskyttet af en masse skind og frugtkød, som skal fjernes hurtigst muligt efter høsten, for ikke at ødelægge bønnen. Der findes flere måder at forarbejde kaffebønner på.

    Bønnernes valses

Bønnerne bliver valset for at fjerne resterne, som ikke bliver fjernet i forarbejdningen. Oftest er der en slimhinde i bærret, hvis bønnerne er blevet vasket. Hvis bønnerne er blevet tørret, er det den tørre skal som fjernes.

Herefter bliver bønnerne sorteret. Bønner som er meget små eller beskadiget bliver sorteret fra i denne proces. De bønner som er overgæret, bliver sorteret fra i denne proces for kun at have de bedste bønner tilbage.

    Eksportering

Derefter er de grønne, ubearbejdede bønner klar til at blive eksporteret eller solgt på verdensmarkedet. Størrelsen på det globale kaffemarked er kæmpe stort – der er omkring 5 millioner ansatte i kaffeindustrien på verdensplan.

   Ristning af bønnerne

Kafferisterier har udviklet mange forskellige profiler for kaffebønner fra alle steder i verden. Bønnens oprindelsessted, sort og forarbejdning spiller alt sammen en rolle i hvordan bønnen skal ristes. Traditionelt deles risteprofiler ind i kategorier fra lys til mørk. Jo længere du rister dine bønner, jo mørkere ristning. Her er nogle af de mest populære ristemetoder:

 

    Lyst ristet
Lyse brun, bevarer bønnens originale karakteristik og komplekse syrlighed.

 

   Mellemristet kaffe
Middelbrune kaffebønner, en del af bønnens syrlighed er bevaret.

 

   Vienna Ristet 
Moderat mørkebrun, overflade olie på bønnen, bittersød smag, lav syrlighed og den originale karakteristik af bønnen er lav.

 

   Italiensk Ristet
Næsten sort, meget skinnende, tæt på ingen syrlighed og en tynd konsistens.