Vil du vide mere om kaffe? Vær med i vores oplevelseskasse og bliv klogere på kaffe måned efter måned.

Når der kaffehistorien bliver nævnt, er det svært ikke også at nævne de tre kaffebølger som historien har bragt med sig. Med navne så opfindsomme som første, anden og tredje bølge kan kaffehistorien… 

 

Første bølge

Tilbage i 1800-tallet begyndte kaffeforbruget verden over at stige markant. Kaffen blev allemandseje for hele verdens befolkning. I Danmark havde kaffen længe før dette gjort sit indtog, men fælles for hele verden var at kaffen skulle være så billig som muligt. Faktisk så var kaffen i første bølge af kaffehistorien af den ringeste kvalitet nogensinde. Der var ingen fokus eller benævnelse af hvor kaffen kom fra og slet ingen beskrivelse af forarbejdningsmetoden. Det vigtigste og mest … punkt ved denne bølge var at gøre kaffe til en fast bestanddel i alle husholdninger. Folk gik ikke op i smagen, men mere det koffein-kick de fik ved at drikke kaffen. Det eneste som betød noget var at det var nemt og hurtigt at få fat på, så var smagen ligegyldig. 

 

Anden bølge

I 1970 da virksomheden som Starbucks begyndte at blive store og få indflydelse på kaffemarkedet, startede anden bølge i kaffehistorien. Verdens kaffedrikkere begyndte pludselig at sætte pris på kaffe og efterspurgte også kvalitetskaffe. Starbucks fangede hurtigt hvordan kunderne ønskede både kvalitet, men også hvordan kaffen gerne skulle nydes i en social sammenhæng. Udover hvordan forbrugeren nu havde en ny opfattelse af hvordan kaffe skulle være, så var importørerne af grønne bønner også langt mere opmærksomme på hvor og hvordan kaffen var produceret. Måske det var denne opmærksomhed og overvågenhed for produktionen som smittede af på forbrugeren. 

 

Tredje bølge

Omkring år 2000 begyndte den tredje bølge og blev i starten nærmere opfattet som en modbevægelse mod dårlig kaffe end en tiltrækning af god kaffe. Denne opfattelse blev dog senere brudt af en nysgerrighed af hvordan kaffen bliver til. Man ville ikke længere acceptere gammeldags produktionsmetoder, men blev mere interesseret i hele produktionskæden lige fra producent til importør og ristning og til sidst forbrugeren og dennes brygning. Den tredje bølge handler mest af alt om at få forbrugeren til at føle sig speciel. Dette gælder både oplevelsen omkring den gode kop kaffe, men også historien om lige præcis den serverede kop kaffe. I langt højere grad vil forbrugeren gerne lære omkring kaffen og dens vej fra træet og hele vejen til bordet. 

 

Hvad er forskellen?

Men hvad er så egentlig forskellen på anden og tredje bølge hvis begge handler om god kvalitetskaffe som en oplevelse? Det der adskiller anden og tredje bølge er forholdet mellem forbrugeren og kaffen. Det er ikke længere nok med oplysning omkring kaffen, men forbrugeren ønsker læring og viden om præcis den kaffe som de drikker.

Med andre ord så er tredje bølge en oplevelse og læring for forbrugeren. Kvalitetskaffe er hvad der bliver serveret og til denne oplevelse.  

Lad mig hjælpe

“De sidste 2 år har jeg brugt på at starte Revon Coffee ved siden af mit studie på SDU Kolding. Nu er jeg klar til at lanceret finpudsede kaffer, oplevelser, og nu også kaffekapsler.

Slut med kaffe der ikke giver mening.”
– Kasper Hansen

Prøv nu

Lad mig hjælpe

“De sidste 2 år har jeg brugt på at starte Revon Coffee ved siden af mit studie på SDU Kolding. Nu er jeg klar til at lanceret finpudsede kaffer, oplevelser, og nu også kaffekapsler.

Slut med kaffe der ikke giver mening.”
– Kasper Hansen

Prøv nu