Vil du vide mere om kaffe? Vær med i vores oplevelseskasse og bliv klogere på kaffe måned efter måned.

Der findes mange kaffeproducerende lande i verden. Langt de fleste kaffeproducerende lande som findes i dag, er i høj grad et levn fra de gamle koloniruter hvor kaffe var en handelsvare. Dette skyldes at europæiske stormagter støttede eller udnyttede egne kolonier til enten at dyrke de naturligt voksende kaffebær eller introducere kaffeplanten hvis ikke den voksede naturligt. Dette skyldes at kaffe, som oftest var en meget efterspurgt vare, også var en meget profitabel vare i kolonimagtens hjemland. 

Der findes over 70 kaffeproducerende lande verden over og de største af dem er:

  • Brasilien 
  • Vietnam
  • Columbia
  • Indonesien
  • Etiopien
  • Honduras
  • Guatemala

Brasilien

Brasilien er, med 5 millioner indbyggere beskæftiget i kaffebranchen, det land i hele verden som producerer mest kaffe. Omkring 40% af verdens samlede kaffeforsyning kommer fra Brasilien hvor der bruges omkring 3,5 millioner hektar jord til at dyrke kaffe. Selvom Brasilien er det land som producerer mest kaffe i hele verden så står kaffe kun for omkring 5% af deres eksport. Dette lave tal skyldes at brasilianerne selv drikker rigtig meget af den producerede kaffe. Brasilien er altså det næststørste kaffeforbrugende land målt på antal kilo købt i alt. 

Vietnam

Vietnam er i dag verdens næststørste kaffeproducerende land, men sådan har det ikke altid været. I 1980 lå Vietnam nummer 42 på verdenslisten over kaffeproducerende lande, men har i løbet af de seneste 40 år haft en enorm udvikling inden for kaffe. Vietnam står i dag for 16% af verdens samlede kaffeforsyning og er den vigtigste producent af robusta-bønner. 

Columbia

I Columbia blev der for blot få år siden kun dyrket kaffe på landets 3 bjergkæder, som er udløbere fra Andesbjergene. Bjergkæderne går fra nord til syd og det er på disse bjergskråninger at Columbias kaffe bliver dyrket i højderne 900 – 1800 meter over havets overflade. Det har i mange år ikke muligt at bruge maskiner på disse skråninger og alle bærerne blev derfor håndplukket. Dette var enormt ressourcekrævende og der findes derfor i dag også moderne plantager i Columbia. 

Indonesien

Indonesien, som er verdens største ø-gruppe og som spreder sig i 3 tidszoner, byder på en bred række forskelligheder inden for kaffe. Dette skyldes netop det store areal som kaffen breder sig ud på og vulkanjorden som den vokser i.  Kaffen fra Indonesien produceres af 1,5 millioner bønner rundt om på de indonesiske øer. I Indonesien produceres der rigtig meget robustakaffe og er verdens næststørste eksportør af lige præcis denne bønne, men det er en helt anden bønne som Indonesien er kendt for. En af verdens dyreste kaffer, som kan koste helt op til 5000 kr. pr kilo, kommer lige netop fra Indonesien og hedder Kopi Luwak. Det specielle ved lige præcis denne kaffe er at, kaffebærerne har været spist af kattedyr og kan derefter findes i dens afføring. Herefter bliver bønnerne renset meget omhyggeligt og kan bruges til at brygge kaffe.

Etiopien

De tidligste optegnelser af kaffe tyder alle på at komme fra Etiopien, eller Abessinien som det før hed og Etiopien var en region af. Det har længe været en kendt metode at plukke kaffebærerne direkte fra de vildtvoksende buske. Etiopien er i dag Afrikas største kaffeproducent og eksporterer hovedsageligt deres kaffe til Europa. 

Honduras

Honduras har, ligesom Vietnam, heller ikke en særlig lang kaffehistorie. Honduras var specielt kendt for deres bananproduktion hvilket også var deres største eksportvare. Først i tresserne og halvfjerdserne begyndte kaffe at blive en vare som Honduras kunne eksportere. I dag er kaffe Honduras’ største eksportvare og er Mellemamerikas største kaffeproducerende land. På verdensplan er Honduras på 9. pladsen over kaffeproducerende lande.  

Guatemala

Siden 1700-tallet er der blevet dyrket kaffe i Guatemala og er i dag nummer 10 på listen over kaffeproducerende lande. Kaffe fra Guatemala bedømmes af mange eksperter som værende en af de bedste kaffer i verden. Den guatemalanske kaffe varierer meget fra region til region, selvom den overordnede smag og duft er de samme chokolade agtige noter. Kaffens dyrkningshøjde ligger i intervallet 1200 – 2000 meter over havets overflade og langt størstedelen af kaffen dyrkes i skyggen af højlandets jungler.