Husk du kan nemt blive introduceret til hvad kaffe egentlig er ved at være med i vores oplevelseskasse. Bestil nu, og så sender vi ny kaffe i starten af hver måned.

Vaskede kaffebønner

En vasket kaffe er en kaffe som har fået fjernet flere lag før den tørres. Skindet på kaffebærret er blevet fjernet og slimet i bærret er blevet fjernet så der kun er 2 små papirstynde lag uden på bønnen.

Med andre ord så er alt overflødigt pillet af kaffebønnen. Med en vasket kaffe smager man kun kaffen som den er og ikke indvirkningen fra forarbejdningsprocessen.

Med en vasket kaffe sker hele gæringen i starten og er derfor nemmere at kontrollere.

 

For at vaske en kaffe bliver der gennemgået 4 steps

    1. Sortering

Efter kaffebærret er blevet plukket vil kaffebønderne begynde at sortere dem. Det er i denne process at alle defekte eller umodne bær bliver fjernet.

Først bliver alle bærrene hældt i vand, hvor alle der flyder bliver fjernet. Højkvalitetsbær er tungere end vand, hvor alle defekte bær vil have små lufthuller i sig hvilket vil få dem til at flyde.

 

    2. Pulping

Det næste step er at fjerne skindet og kødet fra bærret. Dette bliver gjort med en maskine der fjerner skind og kød på hvert enkelt bær.

 

    3. Fermentering

Som det næste skal bønnerne fermenteres. Dette gøres traditionelt i nogle store tanke hvor det tager 18 – 24 timer afhængig af tempertur og hvilken type kaffe det er. Her er der organismer i bønnerne som skaber enzymer og proteiner som er med til at fjerne slimet i bønnen.

 

    4. Drying

Det sidste step er tørringsprocessen.

Mange mindre kaffefarme tørrer bønnerne ved hjælp fra solen mens de større kaffefarme bruger maskiner til at tørre deres bønner. På nogle farme bruger man en kombination af disse to metoder. Dette gøres ved at bønnerne først tørres i solen og bliver efter en dag eller to tørret i en maskine. På denne måde får man et rigtig godt resultat med et reduceret brug af brændstof og andre omkostninger.

Den vaskede forarbejdning er en af de meste bruge og populære typer af forarbejdning i kaffeindustrien. En vasket kaffe er en meget ren hvor man har mulighed for at smage alle noterne af oprindelsen og sorten.

Tørrede kaffebønner

Den naturligt forarbejdede kaffe, også kendt som tørreprocessen, er en ældgammel ”Back-to-basics” metode, der stammer fra Etiopien.

Ved denne metode bruger man bærrene når de er helt modne og derefter tørret mens kødet stadig sidder på bærret. Denne metode er især god i områder som har et meget tørt og varmt klima og med masser af plads til at tørre bærrene. Denne metode kan give god kvalitet til en lav pris eftersom at der ikke skal bruges meget udstyr.

Eftersom at bærret stadig er fastgjort til bønnen mens at tørreprocessen står på vil dette påvirke gæringsprocessen. Alt dette vil være med til at tilsætte en sødme og en frugtagtig smag til bønnen, men kræver også meget kontrol for at undgå at bønnen bliver over-gæret. Hvis dette lykkes kan man opleve en meget frugtig smag i kaffen.

Denne forarbejdning sikrer samtidig en god kvalitet, er miljøvenlig og er meget billig for kaffebonden.

 

Denne forarbejdning gennemgår 3 tørreperioder.

    1. Tørreperiode

Hver dag når høsten kommer ind med modne bær, er det vigtigt at sprede dem ud på toppen af en slags seng hvor de kan ligge og tørre.

Det er derefter vigtigt at flytte på dem hver 3 til 4 time så toppen og bunden bliver tørret jævnt. Samtidig skal man i denne periode fjerne alle umodne eller overmodne bær og sikre at alle bær har den samme farve for at sikre en høj kvalitet i kaffen.

 

    2. Tørreperiode

Efter tre til fem dage vil kaffebærret begynde at føles som gummi. I denne periode er det muligt at lægge bærrene ovenpå hinanden for at gøre plads til flere bær.

Bærrene skal stadig rykkes på et par gange om dagen for at sikre at de bliver tørret ensformigt.

 

    3. Tørreperiode

Efter tre til fire dage mere vil kaffebonden have mulighed for at flytte deres bønner ind i nogle maskiner for at bærrene kan tørre det sidste, men har også mulighed for at lade bærrene ligge på sengene for at tørre. Hvis temperaturen når op omkring 29-31 grader om dagen vil der ikke være forskel på om de tørrer i solen eller i en maskine.

Som sagt så er denne metode meget miljøvenlig og billig for kaffefarmene hvilket også er derfor at den bliver brugt hyppigt steder hvor det ikke er muligt at vaske kaffebønnerne.